25manna

  • 13 okt 2024

image: 25manna

I ett soldränkt Haninge avgjordes den 12 oktober, 2024 års 25manna, 50 år efter den första upplagan.

Efter en traditionell tidig morgon, med bussresa, innehållande lite slummer, info inför dagen och det klassiska 25manna-quizet, kom dagens första utmaning - bussen skulle lastas ur på 3 minuter. Taggade till tänderna öste vi ur väskorna ur bagaget. Det rasslade bara till och vi klarade uppgiften med bred marginal!

UK hade haft bråda dagar, med många återbud. Det landade i att vi fick ta in två löpare utifrån, för att kunna fylla andralaget. En H50 från Enskede och en D21:a från LOK. I andralaget hade vi också en mycket nervös stafettdebutant. Annika Lindell, som fick en ordentlig utmaning på sträcka 6. Om hon var lite blek innan, så såg hon desto mer lättad och glad ut efter loppet. Hon hade klarat det bra.

Terrängen var, som det ofta är i de stadsnära skogsområdena runt Stockholm, detaljrik, stigrik, sönderskuren och småkuperad. Man kunde alltså alltid komma relativt nära kontrollpunkten på stig, men de många stigarna och detaljrika höjderna, gjorde det ändå ganska lurigt. Dessutom blev det väldigt uppsprunget och ofta svårt att skilja på en ”riktig” stig och det som uppkommit för dagen.

Här är några löpares kommentarer om deras dagsverke:

Susanne Aldén: "Jag är inte helt nöjd. Jag är irriterad på en bom."

Mindra Langer: "Det gick ganska bra. Jag ramlade en gång och vrickade foten på slutet, men det var ingen fara."

Johan Frodin: "Jag var ute på lite sightseeing. Trasslade med stigarna."

Saga Lindell: "Det gick bra. Jag tyckte det var roligt."

Per Östlund: "Det blev lite småbommar. Kroppen svarade inte riktigt på mina attacker."

Moa Pihlström: "Det blev en fem-minutare, annars gick det bra."

Hur gick det för våra lag då? Tyvärr stämplade förstalaget fel. Laget fortsatte ändå och kom i mål ungefär samtidigt som 85:e lag (se https://live.25manna.se/team/72). Andralaget landade på plats 187 (se https://live.25manna.se/team/222).

För andra året i rad var det OK Linné som tog hem segern, (slutresultat: https://live.25manna.se/leg/25) följt av Kalevan Rasti och OK Kåre. IFK Göteborgs andralag slog till med en 14:e plats, vilket är bästa placering ett andralag haft någonsin.

Arrangemanget var i vanlig ordning välorganiserat och det fina vädret bidrog också till en god stämning. Trots mycket regnande i veckan före, så höll gräset på målgärdet ihop bra. På arenan hade arrangören i ett tält satt upp en utställning över tävlingens 50-åriga historia. För mig som deltog i OKS premiär i tävlingen på Grönsta gärde på Lidingö 1989 och sedan varit med på huvuddelen av åren efter det, var det kul att titta på.

Efter en lång och trevlig dag bar det av hemåt. Vi var lika bra på att lasta i bussen som att lasta ur. Det blev rättning av quizen och efter att utslagsfrågan fått avgöra, blev det Joakim Fornander som tog hem priset.

Stort tack till UK, Maria Lillieström, Henrik Marmelid, Johan Larsson och Nils Nedfors, samt reseansvariga Annika/Jan Asketun och Maria Lillieström.

Vid tangentbordet

Örjan Sandell