Veteran-SM 2024 i Roslagen

  • 4 sep 2024

image: Veteran-SM 2024 i Roslagen

Medaljregn för OK Roxen, cirkustält, sprint på klippor, skvattramöl, utmanande orientering och tårtlöften i Uppland.

I Roslagens famn, där vågorna klucka mot strand, inleddes årets Veteran-SM med sprint i Öregrund på fredagskvällen. Arenan var vackert belägen vid Fyrskeppsudden intill färjeläget.  Det var varierande sprintbanor i den lilla kustpärlan och inledningsvis väntade utmanande kontrolltagningar på klipporna längs havet.


Foto: Svensk Orientering 

Sen fick vi leta upp skärmarna på mer klassiskt manér bland gränderna men det försvårades av inlagda hinder och hjärnan fick jobba för högtryck när gångbara vägval skulle hittas. Det var drygt 600 startande och i tävlingsklasserna var det Maja-Stina, Per, Maria och Anders som ställde upp från OK Roxen. Bäst lyckades Anders som kom 4:a i H55 och han var bara 6 sekunder från bronset. 

Skogsdistanserna genomfördes några mil från kusten i norduppländsk bruks-, skogs- och jordbruksbygd. Efter sprinten var vi ett gäng som inkvarterade oss i en sommarstuga en bit från arena Bergsjö. Runt frukostbordet på lördagen spekulerades det mycket vad som väntade på medeldistansen och olika rimliga och orimliga målsättningar diskuterades. Var och en kom fram till vad som skulle uppfyllas för att bjuda övriga på tårta…

  • Anna-Stina skulle slå Annika Billstam
  • Anders skulle göra ett bomfritt lopp
  • Henrik skulle slå Sören
  • Maria skulle placera sig topp 10
  • Sören skulle ta medalj

Arrangören hade marknadsfört bästa tänkbara terräng och banläggaren flaggat för en extremt tekniskt utmanande medeldistans. Det var löften som höll och trots den goda sikten var det svårt att navigera rätt bland finskurna höjdpartier när ekvidistansen var 2,5 meter och sankmarkerna var diffusa. Sören hade dock inga problem på sin bana och med en bronsplats i H50 var det han som såg till att det blev godsaker på tallriken efter kvällens middag.

Skvattrammossar fanns det gott om i skogen så det var en naturlig koppling till att arrangören tagit fram ett öl med toner av skvattram, speciellt för detta evenemang - OPA Orienterings Pale Ale. Skvattram i för stora mängder kan vara giftigt så det var med andra ingredienser de framkallat de rätta smakerna. Gott smakade det i alla fall och baren, liksom markan och sportförsäljningen var inkvarterad i ett mäktigt cirkustält på en yta av 1300 m2. 

Medeldistansen lockade nästan 1200 startande och förutom tidigare nämnda kvintett deltog även Torsten från OK Roxen. När det var dags för långdistans på söndagen var det drygt 900 deltagare som fick ta sig an en terräng med fler hyggen och svårgenomträngliga områden. Kvintetten sprang igen och även Tilda anslöt från Uppsala för att köra en öppen bana och vässa på formen inför 25manna. Sören behärskade även långsträckor på ett bra sätt och sprang återigen hem en bronspeng. I samma position fick Anna-Stina också inta pallen och ta emot en bronsmedalj för sitt lopp i D45. 

Det blev en mycket trevlig helg i Roslagen och hatten av till OK Rodhen för ett väldigt bra arrangemang. Nästa år blir det något helt annat när Veteran-SM avgörs på Öland 12-14 september med sprint i Borgholm och medel/lång vid Bödakusten. 

Avslutar med ett härligt foto som arrangören delat. Det visar på den stora bredden av deltagare med yngre veteraner som forcerar fram i skogen och äldre veteraner som tar det lite mer soft. 


Foto: OK Rodhen

Rapporterat av Maria Lillieström