O-Ringen Smålandskusten

  • 28 jul 2024

image: O-Ringen Smålandskusten

Rapport och bildkavalkad från O-Ringen 2024 där många från OK Roxen kämpade väl i skogarna runt Oskarshamn. 

O-Ringenstaden var belägen i Döderhultsdalen strax väster om Oskarshamn. Årets camping var en lätt fuktig gräs- och klöveräng där ett 50-tal OK Roxare inkvarterade sig. Känslan detta år var att toaletterna var underdimensionerade i antal och att det var långt till dem samt tvätt/disk. O-Ringentorget saknade det traditionella restaurangtältet men låg i direkt anslutning till campingen.  

Första dagen hängde regnet i luften när bussarna rullade mot första etappen söder om Målilla. Molnen skingrades dock en del och lite sol glimtade fram. Första etappen bjöd på blandad terräng med bl.a. lättlöpta höjder och täta grönområden.

Även andra etappen gick söder om Målilla. Denna dag blev en solig och varm dag. Tävlingsområdet var en större höjd med mycket detaljer, framför allt MYCKET stenar. Det var tekniskt svårt och det gällde att hålla koll på kompassen. Bussningen fungerade bra med korta väntetider.

I år arrangerade familjen Nedfors lag-KM i kubb. Lagom när de första gruppspelsmatcherna skulle starta på måndagen kom regnet så de sköts upp till tisdagen. Regnet fortsatte hela kvällen och en del av natten, vilket medförde att det blev lite blött i några tält. På tisdagskvällen däremot lyste solen och det var varmt och skönt. Efter sedvanligt långbord avgjordes alla 12 gruppspelsmatcher. De fyra segrande lagen gick vidare till torsdagens finalspel. Där tog lag Makrill hem finalen och kan därmed titulera sig klubbmästare i kubb. Grattis till Charlotte Nedfors, Heli Wiberg och Sören Nilsson Påledal.

På vilodagen avlöste skurarna varandra. Elitsprinten avgjordes på blöta gator och kullerstensgränder i närheten av hamnen. 

Tredje etappens arena var belägen på ett stort område med sprängsten och tre nybyggda hus och där det troligtvis ska byggas fler. Arenan låg i närheten av Gunnarsö på cykelavstånd från O-Ringenstaden. Denna etapp var den med blötast terräng och då OK Roxen var lottad i sista startgrupp denna dag blev det tungsprunget med upptrampade lerspår. Många var blöta och leriga när de kom tillbaka och några hade gått ned sig i sumphål ända upp till brösthöjd. 

De två sista etapperna var belägna på gångavstånd från campingen och vädret var varmt och relativt soligt. Tävlingsområdena var små och smala, framförallt i slutet av banorna, vilket gjorde att det blev mycket folk i skogen. Etapp fyra gick i stigrik närterräng och påminde lite om Olstorp tyckte några. Många hade långt till start denna dag och vägen bestod nästan uteslutande av asfalt.

Sista etappen avgjordes i blandad terräng med grönområden och hyggen och många fick springa ner i Oskarshamns slalombacke som avslutning. 

 

Många har kämpat väl i skogarna runt Oskarshamn. De som placerade sig högst upp i resultatlistan var:

Inger Gustafsson            2:a i D85
Christer Aldén                 2:a i H50 motion
Sören Nilsson Påledal    3:a i H50-2
Sofia Gustafsson             7:a i D55 kort
Lukas Larsson                  8:a i H15

Familjen Marmelid tackar för trevlig klubbsamvaro denna vecka.
Nu ser vi fram emot Jönköping 2025.