Kolmårdsträffen, medel och lång
- 28 aug 2023
Regn och sol i fin och blöt terräng.
GoIF Tjalves medel- och långdistanstävling 2023-08-26--27 gick i samma terräng som fjolårets Medel- och Stafett-DM. En del av oss parkerade till och med på dåvarande TC. Mer om det senare.
Medeldistansen lockade knappt 600 löpare. I ett riktigt skönt löpväder fick vi uppleva fin terräng, dock med lite diffusa öppna ytor och punkter som ibland ställde till det. På höjderna var det riktigt fint. OK Roxen hade 40 startande, ändå med representation i nästan samtliga klasser, och nästan hälften i ungdoms- och juniorklasserna.
Vi som startade lite senare på lördagen drabbades av ett tilltagande regn. Trots en varm och skön dusch var det svårt att hålla sig torr. Men glad i hågen gick det bra ändå, fram tills hemfärden. I och med att det var en elak slänt upp till parkeringsgärdets utfart fastnade ett antal bilar, däribland undertecknads. Efter en stund, när vi samlat ihop ett antal fastnade bilar, knuffades de upp en efter en. Vi kan säga att det blev ännu en dusch när man kom hem.
Vädret under söndagens långdistans kunde inte vara bättre. Sol från en i det närmast molnfri himmel och behagliga 15 grader gjorde förutsättningarna för en god orienteringstävling till de bästa. Lördagens regn gjorde sig dock påmint i terrängen med inte bara blöta sankmarker utan även områden som i normala fall borde vara torra, var riktigt blöta.
Till skillnad från lördagens medeldistans med kontrollplock av i förhållandevis enkla kontrollpunkter bjöd långdistansen på lite svårare och klurigare kontrollpunkter. Långdistansbanan var utformad med en kombination av långa sträckor som uppmanade till snabb löpning på vissa delar och mer tekniskt krävande passager vid kontrollpunkterna som saktade ner löparna och utmanade deras orienteringsfärdigheter.
Terrängen varierade från både lättlöpt skog och öppna områden, sankmarker med hög undervegetation till tät skog med kraftigt nedsatt löpbarhet. På i princip alla delsträckor mellan kontrollerna var det ganska kuperat. Den goda löpbarheten på några av långsträckorna bröts av på de kortare sträckorna av täta grönområden utan några egentliga vägvalsmöjligheter. Oftast var alternativet "rakt på" det bästa och mikrovägvalen var kanske inte de som var mest avgörande utan god löpfysik och att kunna hålla kursen genom de täta partierna var de som avgjorde.
Starten var placerad i östra delen av det avslutande partiet av lördagens medeldistansområde. De längre sträckorna utmanade till hög fart och uthållighet, medan de mer tekniska delarna vid kontrolltagning krävde koncentration och noggrannhet i kartläsningen. Inte så snabba vägval som för medeldistansen men att undvika onödigt forcerande av tätare partier var avgörande för att uppnå bra tider men detta var svårt eftersom det var få gröna områden på kartan som kunde undvikas. Under loppets gång mötte deltagarna olika terrängtyper och höjdskillnader, vilket testade deras förmåga att anpassa sig och hitta den bästa vägen framåt.
Klubbresultatlistan visade att våra 37 löpare gjorde bra ifrån sig och kom på fina placeringar på både dam och herrsidan samt även på de öppna banorna. Både lördagens och söndagens banor i den varierande terrängen blev en lärorik upplevelse för alla deltagare. Långdistansbanornas utmaningar betonade vikten av att vara både fysiskt vältränad och skarp i orienteringsförmågan.
Rapporterade Erik Helander (lördagen) och Ola Svärm (söndagen).