Reportage från Venla och Jukola
- 7 jul 2023
I mitten av juni begav sig 20 förväntansfulla Roxare mot vårt grannland i öster. Årets mäktigaste tävling, Venla- och Jukolakavlen var målet sedan länge.
Vid lunchtid, mitt i studentexamenstider, lämnade vi Linköping tillsammans med LOK i en stor buss. Första stoppet var Värtahamnen i Stockholm, där vi samlades för biljettutdelning och påstigning på färjan. Ett litet orosmoment uppstod bland Roxendamerna, två av oss hade glömt sina körkort hemma och de behövdes för att få gå på färjan….. Vi hade fått två sena återbud på morgonen så tredjelaget var redan halvtomt, skulle vi nu tappa två löpare till kvar i Stockholm? Efter försök att smygåka med bussen på färjan som misslyckades, kunde de ändå gå på den rätta vägen då det inte var någon idkontroll vid påstigningen.
Vi njöt av en vacker kväll tillsammans, när vi gled genom Stockholms skärgård som badade i solsken.
Efter en stadig frukostbuffé gick vi i land i Helsingfors som badade i solsken. Det gällde att vara uppe i tid för att slippa att fastna i frukostkön, vilket några av oss gjorde, men alla hann äta i alla fall. Snabbt iväg med bussen för färd mot Borgå där arenan för årets tävlingar väntade. Termometern visade på +28 grader så det skulle bli en varm dag för löpande damer och publik.
Fanny Asketun, Charlotte Nedfors och Annika Asketun fick den ärofyllda uppgiften att springa första sträckan bland 1550 andra damer. En mäktig känsla som måste upplevas! Med så många löpare blir det trångt både vid själva starten och i skogen, då gäller det att ta fram stafett och startsträcksrutin för att komma förbi. Lag 1 med Fanny växlade som 128:a knappt 10 min efter täten, Annika i tredjelaget 16 min efter och 261:a och Charlotte som 343 knappt 20 min efter. På andra sträckan blev ordningen återställd mellan andra och tredjelaget då Victoria Asketun sprang om Maria Lillieström i skogen och de växlade som 306:a respektive 359:a. Susanne Aldén, i första laget, plockade till 86:e plats. Ida Dalhammer och Alice Marmelid sprang 3:e sträckan och växlade som 124 respektive 281. Tredjelaget hade fått förstärkning via löparbanken av OK Tyr och Lindebygden på de sista 2 sträckorna och blev till slut 317:e. Josefin Höög i förstalaget hade otur då hon vek bort de sista tre kontrollerna och sprang direkt från publikkontrollen till sista kontrollen. Surt men lätt hänt ☹. Moa Pihlström avslutade fint i andralaget och kom i mål som 261:a. Bra presterat av alla i värmen!!
Efter lite vila i militärtälten var det dags för Jacob Påledal att fightas med 1700 andra taggade killar, män och gubbar. En mäktig upplevelse för både löpare och publik. Många tusentals orienterare njöt av den varma kvällen och natten och följde löparnas framfart framför storbildsskärmarna. Juninatten blev aldrig mörk för publiken, men för löparna på de 3-4 första sträckorna behövdes pannlampor. Jacob växlade som 256:a, Malte Eveborn tog vid och sprang jämnt med täten de första 5 kilometerna Lagledar-Janne blev lite nervös när Hugo Dalhammer som var näst på tur inte vaknade trots upprepade kontaktförsök med telefonen. Men efter att ha ringt till Henrik Marmelid som skulle springa sträckan efter lyckades de få liv i Hugo. Han sprang 15 km natt och plockade från 213 till 181:a.
Säkerheten själv, Henrik Marmelid började med en stor bom men efter omtag gick det bättre och han växlade till Anders Lillieström som 197:a. Anders visade hur vältränad han är och plockade 23 platser. Lukas Eveborn och Nils Nedfors förvaltade de sista två sträckorna väl och plockade ytterligare 11 platser. Slutplaceringen blev 163:a av 1700 startande lag, med beröm godkänt för hela laget!
Hemresan blev minst lika trevlig som ditresan. För att komma på båten var det ID kontroll så då var det bra att att Ida och Alice kunde gömma sig i bussen för att komma på färjan. Fanny fastnade på toan i hytten redan innan färjan hade lämnat Helsingfors när dörren gick i baklås. Fyra kraftiga finska män och en kofot krävdes för att få upp dörren, så kunde även hon få en trevlig hemresa. Det blev en lyckad helg, fylld av värme, gemenskap och Jukolastämning. Världens häftigaste stafett som samlar både elit och motionär måste upplevas!